Τραγωδία ανοιχτά της Πύλου: Tουλάχιστον 59 νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους

Διαστάσεις ανείπωτης τραγωδίας παίρνει το ναυάγιο αλιευτικού που μετέφερε πρόσφυγες από την Λιβύη (και την περιοχή του Τομπρούκ) προς την Ιταλία, στη θαλάσσια περιοχή περίπου 40 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, καθώς οι πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών προσφύγων στους 59, ενώ εκτιμάται ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 400 άτομα. 

Η θαλαμηγός Mayan Queen IV, σημαίας νήσων Κέιμαν, που έπλεε στην περιοχή και ενεπλάκη στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, μετέφερε νωρίς το μεσημέρι περίπου 100 διασωθέντες στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για την παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη, καταγραφή και ταυτοποίηση των ναυαγών.

 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / INTIME
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / INTIME
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / INTIME

Τέσσερα άτομα που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν μεταφερθεί με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, αρχικά στην 120 ΠΕΑ και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς οι Αρχές είχαν ενημερωθεί ότι πρόκειται να αποβιβαστούν περίπου 100 άτομα που έχουν διασωθεί από το ναυάγιο.

ΠΥΛΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
photo/eleftheriaonline
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / INTIME

Στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζεται η επιχείρηση εντοπισμού ναυαγών, με δύο περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και 7 παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμιkού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της FRONTEX.

ΧΑΡΤΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Google maps

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο του ναυαγίου είναι αρκετά καλές, χωρίς ισχυρούς ανέμους ή έντονο κυματισμό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν φόραγε σωσίβιο. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των επιβαινόντων είναι μεγαλύτερος και έτσι  συνεχίζεται η έρευνα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα σε περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ξεκίνησε όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ ενημερώθηκε χτες από τις ιταλικές Αρχές για αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνει μεγάλος αριθμός ατόμων.

Κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία και εναέρια μέσα για να εντοπιστεί, κάτι που αρχικά έγινε από εναέριο μέσο της Frontex το μεσημέρι της Τρίτης. Ακολούθησε εντοπισμός και από δύο παραπλέοντα πλοία. Το αλιευτικό αρχικά δεν ζήτησε την συνδρομή των Αρχών.

Στη συνέχεια σκάφος και ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή και εντόπισαν το αλιευτικό να κινείται με πορεία προς τα βόρεια. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το αλιευτικό αρνήθηκε παροχή συνδρομής.

Το απόγευμα της Τρίτης ακολούθησε προσέγγιση από φορτηγό πλοίο που φέρεται να προσέφερε τροφοδοσία στο αλιευτικό, από το οποίο δεν ζητήθηκε περαιτέρω συνδρομή. Δεύτερο φορτηγό προσέγγισε το αλιευτικό με την ίδια πρόθεση, αλλά υπήρξε άρνηση τόσο εφοδιασμού όσο και συνδρομής.

Το περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. φτάνοντας στο σημείο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Οι επιβαίνοντες φέρονται να επέμειναν στην συνέχιση της πορείας τους προς την Ιταλία. Το ελληνικό σκάφος παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό.

Το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, το αλιευτικό αρχικά ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε. Άμεσα ενημερώθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία και ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης όλων των επιβαινόντων.

Έχουν διασωθεί ήδη 100 λέει το Λιμενικό

Η τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει ότι σε σχέση «με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPERPUMAτης Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Η αρχική ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί